Maak werk van je geluk!

ma,jan 2017

Voor veel mensen is werken een noodzakelijk kwaad. Je hebt geld nodig om de huur te betalen, voor je kinderen te zorgen, op vakantie te kunnen of om in het weekend een drankje te kunnen drinken met je vrienden. De meest gangbare manier om aan geld te komen is door te gaan werken. Werk maakt voor veel mensen een belangrijk deel uit van hun leven. Menigeen besteed veel tijd aan zijn of haar werk en vaak heeft een baan veel invloed op de gemoedstoestand. Hoe zorg jij ervoor dat je gelukkig wordt van je baan?
geluk

Leer jezelf kennen

Voordat je op zoek gaat naar een (nieuwe) baan is het belangrijk dat je in kaart brengt wat je belangrijk vindt en wat je karakter als werknemer is. Vervolgens kun je nadenken over de functie en het type bedrijf dat daarbij past. Bedenk je waar je echt gelukkig van wordt. Het helpt om hierover te praten met mensen die je goed kennen zoals je partner, een goede vriend of een familielid. Wanneer je weet wat je gelukkig maakt, kun je ook keuzes maken die je gelukkig maken.

Zoek het werk dat bij je past

Om plezier uit je werk te halen, is het belangrijk om te weten welk type werk er bij je past. Ben je een actief persoon? Dan kies je voor een baan waarbij je in beweging bent in plaats van een functie op kantoor. Wie weet ontdek je hierdoor dat je op zoek bent naar een beroep dat afwijkt van je studierichting. Deze stap kan voelen als een no-go maar het kan juist voor een bijzondere uitgangspositie zorgen: jouw studie- of werk-expertise kan juist een frisse blik geven binnen een afwijkend beroepsveld. Je kunt vaak meer dan je denkt. Spring eens in het diepe en solliciteer op je droombaan, ook als het niet in het straatje van je opleiding past.

Praat met de mensen om je heen over hun werk. Wat vinden ze leuk en wat juist niet? Misschien spreek je wel iemand die jou super enthousiast maakt over een baan waar je zelf nog nooit aan hebt gedacht. Ook online is er veel informatie te vinden over beroepen in allerlei sectoren. Een voorbeeld van een website waarop veel nuttige informatie is te vinden is Carrieretijger.

Zoek een bedrijf dat bij je past

Hecht je veel waarde aan zelfontplooiing? Kies dan voor een organisatie die haar medewerkers de ruimte geeft om zichzelf te ontwikkelen en door te groeien.

Wanneer je gehecht bent aan vrijheid en eigen initiatief, zorg er dan voor dat je in een bedrijfscultuur terecht komt waarin men werkt zonder een nadrukkelijke structuur en duidelijke regels. Daar waar een functieomschrijving nagenoeg hetzelfde kan zijn bij twee verschillende organisaties, is de uiteindelijke uitvoering en ervaring compleet afhankelijk van het karakter van een bedrijf. Ook de omvang van een organisatie speelt een rol. Kom jij beter tot je recht in een kleine organisatie of een multinational? Raadpleeg ook hiervoor je netwerk! Ga af op bevindingen in plaats van zelf aannames te maken.

Maak je werk zo leuk mogelijk voor jezelf

Ook als je je huidige baan wilt behouden, is het mogelijk om meer geluk uit je werk te halen. Maak een lijst met de dingen die je leuk vindt en een lijst met dingen die je minder leuk vindt aan je werk. Bedenk wat je kunt doen om de minder leuke lijst korter te maken. Overleg eens met je leidinggevende. Werkgevers hebben er namelijk baat bij als werknemers plezier hebben! Gelukkige medewerkers blijven en medewerkers die blijven leveren een grotere bijdrage, letterlijk en figuurlijk. Als er toch minder leuke werkzaamheden zijn die deel uit blijven maken van je werkweek, denk er dan na hoe je deze dingen efficiënter kunt uitvoeren zodat ze je meer tijd hebt voor leuke werkzaamheden.

Bouw een band op met je collega’s

Je plezier op je werk neemt toe wanneer de band met je collega’s een vriendschappelijk karakter krijgt. Je kunt uitkijken naar een gezellige pauze met collega’s op de momenten dat er werkzaamheden zijn die je minder leuk vindt. Je kunt een goede band opbouwen tijdens kantoortijden, zonder de deur bij elkaar plat te lopen in je vrije tijd. Toon interesse en laat zien wie je bent. Je zult zien dat een hechte band met collega’s waarde toevoegt aan je werkdagen.

Stel doelen voor jezelf

Om uitdaging in je werk te creëren kan het goed zijn om doelen te stellen, los van de doelen die je op functieniveau nastreeft. Deze doelen kunnen overal op gebaseerd zijn: promotie binnen een jaar, maximaal vijf minuten per werkdag gebruik maken van Facebook, zorgen dat je mailbox iedere werkdag voor half 11 leeg is, je kunt het zo gek niet bedenken. Ieder doel helpt je om motivatie en plezier (terug) te vinden in je werk. Oefening baart kunst en denk eraan: beloon jezelf wanneer je een doel behaald hebt!

Laatste nieuws